Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 1. 2011

Výstava fotografií z našeho souboru INKOGNITO v Rožnově pod Radhoštěm

Proč INKOGNITO

Pokud vezmete do ruky fotoaparát a vyjdete si na ulici pořídit nějaké fotky lidí, musíte respektovat pravidla, stanovená v právních normách. Pokud vás fotografovaná osoba upozorní, že si nepřeje být fotografována, odvolává se na zákon o ochraně osobnosti § 12 občanského zákoníku č.40/1964 Sb., kde je výslovně uvedeno, že … obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejich projevů osobní povahy smějí být pořízeny jen s jejím svolením … svolení není třeba, použijí-li se … obrazové snímky … k účelům úředním na základě zákona … obrazové snímky se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství … ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.

Fotograf je tedy nucen přizpůsobit fotografované scény tak, aby nebyl někdy v budoucnu vláčen po soudních síních. Proto jsme rozhodli sestavit kolekci fotografií s názvem Inkognito, ve které nelze úplně a s určitostí identifikovat fotografované osoby.

Legislativa spojená s fotografováním lidí na veřejnosti se v evropských zemích neustále zpřísňuje. Vystavenou kolekcí se zamýšlíme i nad otázkou, jak by mohla vypadat živá fotografie v budoucnosti, kdy postupně budou vstupovat v platnost další právní omezení.

 

Obrazek

 

Obrazek

Dušanův úvodní projev

Obrazek

Zahrála nám mladá a hezká děvčata

Obrazek 

průběh instalace

Obrazek 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

výstavními prostory  byly chodby radnice

Obrazek

 

Obrazek

a stihli jsme navštívit i rožnovský skanzen ... byla tam kosa jak sviňa

Obrazek  

 

 

Náhledy fotografií ze složky Inkognito